logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Lange Kerkstraat

88
88
86
86
84
84
82
82
80
80
78
78
76
76
74
74
72
72
68/70
68/70
64/66
64/66
32-36
32-36
28
28
26
26
Lange Kerkstraat noordzijde (26-88)
Beschrijving
Lange Kerkstraat 26 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. GM Lange Kerkstraat 26 Hoekpand met Kreupelstraat (aldaar genummerd Kreupelstraat 1). Bouw eind 19e eeuw. Twee bouwlagen en zolderverdieping onder pannengedekt schilddak. Bakstenen gevels. Voor en zijgevel met geprofileerde houten lijsten. Voorgevel met speklagen. Flauw getoogd venster in voorgevel heeft geprofileerde vensterdorpel en een sluitsteen. Aan voorzijde topgeveltje met toogvenster. Oorspronkelijke winkelpui aan weerszijden van de hoek met hoofdgestel en met toegangsdeur met hardstenen dorpel op de afgeschuinde hoek. Alle ramen zijn vernieuwd maar tonen een klassiek uiterlijk. In januari 1982 is in de zijgevel de deur met gietijzeren rooster verwijderd. Enige meters terug is een nieuwe toegang aangebracht.
Lange Kerkstraat 28 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. GM Lange Kerkstraat 28 Woonhuis met 2 bouwlagen en zolderverdieping onder samengesteld schilddak. Tuil du nordpannen. Bouwjaar 1900. Jugendstilkenmerken in de asymmetrische bakstenen gevel. De linker travee heeft houten geprofileerde goot met gesneden consoles. De bredere rechter travee heeft in kunststeen (?) versierde puntgevel met bekroningen. Hardstenen plint. In de linker travee een openportiek met sierlijke latei. De beide toegangen met bovenlicht hebben fraaie oorspronkelijke deuren met Jugendstilrooster. In de verdieping een schuifvenster. In de rechter travee van oorsprong in de parterre twee vensters en in de verdieping breed samengesteld venster. Alle vensters met hardstenen vensterdorpels en in baksteen uitgevoerde met kunststenen aanzetstukken bij de ontlastingsbogen. Vier ijzeren muurankers in Jugendstil. In de top boognis met samengesteld venster. In 1995 is de raampartij van de parterre weggebroken en vervangen door een winkelpui.
Lange Kerkstraat 32-36   Lange Kerkstraat 32-36 In de gevel van het ABC-winkelcomplex (gebouwd 19..-1994) is in 1994 een herdenkingssteen ingemetseld. Deze sierde voorheen sinds 23 augustus 1952 het pand 36/38 tot de sloop in 1992. De steen toont in reliëf Jan van Riebeeck met de tekst: HIER WOONDE 1630-1637 JAN VAN RIEBEECK GRONDLEGGER VAN DE KAAPKOLONIE. De ontwerpster ervan is Theresia van der Pant.
Lange Kerkstraat 64/66 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Lange Kerkstraat 64/66 Pand bestaande uit twee woonhuizen. Elk heeft 2 bouwlagen en zolder onder geknotte schilddaken, links brede, rechts smalle dakkapel. Linker kap is gedekt met mastiek, rechter kap heeft gesmoorde pannen. In blokken gepleisterde lijstgevel. De gevel dateert van 1899 (architect: J.J. Vormer), de panden zijn ouder. Later zijn de winkelramen aangebracht, waarbij de toegang tot het rechter pand verdween. Hoge plint. Rechter pand (nr. 64) heeft in de verdieping een twee gekoppelde verdiepingsvensters met ontlastingsbogen en sluitstenen. Hardstenen vensterdorpels. Linker pand (nr. 66) heeft in de verdieping 3 vensters met ontlastingsbogen, versierde sluitstenen. Tevens hardstenen doorverbonden vensterdorpels met versierde consoles. In de achtergevel van nr. 66 een herdenkingssteen met de tekst: J. DIJKMANS Cz. 31 3 1890. Inwendig oud trappenhuis met gesneden trappaal. Marmeren gangvloer. Glas in loodraam in het resterende bovendeel van het halkozijn. Kleine kelder met oude plavuizen onder pand nr. 66. Dit dubbelpand is vanaf 16 mei 1952 in gebruik bij De Mol Jansen electrotechnisch bedrijf, met bovenwoning tot de sluiting 30 april 1991.
Lange Kerkstraat 68/70   Lange Kerkstraat 68/70 Pand samengesteld uit twee woonhuizen. Elk heeft 2 bouwlagen. Vierzijdig schilddak, gedekt met gesmoorde pannen en met platte afsluiting. Drie nieuwe dakkapellen. De oorspronkelijke bakstenen gevels zijn ca. 1998 voorzien van bepleistering en nieuwe kozijnen. Tevens is het pand toen voorzien van een gezamenlijke kap. Aansluitend is al decennia lang feestzaal Beatrix.
Lange Kerkstraat 72 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Lange Kerkstraat 72 Woonhuis met 2 bouwlagen en zolder. Bouwjaar 1925. Lessenaardak met rode pannen, brede houten goot en oorspronkelijke dakkapel, waarachter plat dak. De verdieping heeft een grote erker met schuine zijden, en met oorspronkelijke kozijnen, ramen met glas in lood in de bovenlichten. In de parterre winkelruimte met moderne pui.
Lange Kerkstraat 74 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Lange Kerkstraat 74 Pand met 2 woningen onder één kap, met 2 bouwlagen. Bouwjaar 1937. Lessenaardak met rode pannen gedekt en met 3 brede dakkapellen, waarachter plat dak. Houten goot. Bakstenen gevel met 2 toegangsdeuren en 2 erkers met schuine zijden. Alle kozijnen en ramen zijn vernieuwd. De linker toegangsdeur is oorspronkelijk.
Lange Kerkstraat 76 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde.   Lange Kerkstraat 76 Hoog herenhuis met lijstgevel en schilddak, 3 bouwlagen. Breedte 3 vensters. Pui in blokken gepleisterd. Twee gekoppelde toegangen met fraaie deuren met smeedijzeren roosters en bovenlichten. Hoge plint met verdiepte velden. Parterrevensters met hardstenen vensterdorpels en sluitstenen. Tussen parterre en verdieping een waterlijst. Parterre en 1e verdieping met schuiframen. In de 2e verdieping kunststof kozijnen en ramen. De marmeren hal achter de rechter voordeur bevat een stucplafond, een grisailleglasraam boven de tussendeur, en wanden welke zijn voorzien van op linnen aangebrachte beschilderingen met voorstellingen en Jugendstilomlijsting. De gang bevat de oorspronkelijke witmarmeren vloer. De stucplafonds van de zeer hoge voor- en achterkamer zijn aan het oog onttrokken door verlaagde plafonds. Bouwtijd: vóór 1877. Het pand heeft in de 19e eeuw dienst gedaan als school met bovenliggende hoofdonderwijzerswoning en zou voor schooldoeleinden zijn gebouwd. (Achter de wanden van de gangkasten zijn nog lage kapstokhaken aanwezig.
Lange Kerkstraat 78 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Lange Kerkstraat 78 Woonhuis met 2 bouwlagen en zolder onder lessenaardak, waarachter plat dak. Brede moderne dakkapel. Vernieuwde goot op versierde oude consoles. Gevel is in blokken gepleisterd. Breedte 2 vensters. Tussen parterre en verdieping een geprofileerde waterlijst. Lage plint. Alle raam- en deurkozijnen in 1978 gewijzigd. Vensterdorpels, ramen en deur zijn niet oorspronkelijk.
Lange Kerkstraat 80 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. GM Lange Kerkstraat 80 Pand met 2 bouwlagen en zolderverdieping onder dwars zadeldak. In het midden topgevel met bekroning. Breedte 3 vensters. Groot gebogen samengesteld winkelraam met glas in lood in het bovenlicht. Twee 2 oorspronkelijke toegangsdeuren, waarvan de rechter met Jugendstil smeedijzeren rooster. Boven de deuren rondboogvensters. Middelste venster van verdieping met hoog spaarveld met Jugendstilversiering. Speklagen. Goten met bakstenen consoles. Schuiframen. Alle vensters hebben glas in lood in de bovenlichten.
Lange Kerkstraat 82 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. GM Lange Kerkstraat 82 Pand met 2 bouwlagen en zolderverdieping onder zadeldak. In blokken gepleisterde halsgevel. In de verdieping twee T-vensters met schuiframen en glas in lood in de bovenvensters. In de zolderverdieping één venster met schuifraam. Ouderwetse winkelpui met hoofdgestel op consoles, met oude deur met geprofileerd kalf en bovenlicht. Deel van de oude betimmering van de etalage is nog aanwezig, evenals de trap naar de verdieping. De winkelpui dateert van 1894 (arch: W. van Zon).
Lange Kerkstraat 84 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Lange Kerkstraat 84 Woonhuis met 2 bouwlagen en zolder onder schilddak. Bakstenen lijstgevel met vernieuwde houten goot, dakkapel. Parterre met deur en 2 vensters, verdieping met 2 vensters. Deurpartij met bovenlicht. Smalle plint. Vensters en goot zijn gewijzigd.
Lange Kerkstraat 86 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Lange Kerkstraat 86 Winkel/woonpand met 2 bouwlagen en zolder onder schilddak met dakkapel. Gepleisterde lijstgevel ter breedte van 2 vensters. Eenvoudige winkelpui. Vensters zijn gewijzigde.
Lange Kerkstraat 88 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. RM Lange Kerkstraat 88 Pand met 2 bouwlagen en zolder onder hoog dwars zadeldak, zonder eigen ingang. Het is het achterhuis van Grote Markt 2. Het heeft een gevel van ijsselsteentjes en een houten goot op klossen. Breedte 2 vensters. Zes oorspronkelijke zwaar houten kozijnen met gesmede duimen. (RM ?)
Trefwoorden


> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Lange Kerkstraat
Onderwerp :
Aanvulling :
Naam :
E-mail adres :
(Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor de
beantwoording van uw aanvulling. Wanneer u geen e-mailadres invult,
dan zijn wij niet in staat te reageren op uw bericht.)