logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Lange Kerkstraat
Lange Kerkstraat zuidzijde (1-37)
Beschrijving
Lange Kerkstraat 1-15 zie Land van Belofte 1-15.
Lange Kerkstraat 17 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Lange Kerkstraat 17 Hoekpand met Broersveld. Twee bouwlagen en zolderverdieping onder zadeldak. Tuitgevel met breedte van één venster. In de zolderverdieping een raam met hoge ontlastingsboog. De verdiepingsvensters van voor- en zijgevel hebben glas in lood in de bovenlichten. Moderne winkelpui. Aan achterzijde puntgevel.
Lange Kerkstraat 19 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Lange Kerkstraat 19 Pand met 2 bouwlagen en zolder onder pannengedekt schilddak en met dakkapel. Bakstenen lijstgevel met breedte van 2 vensters. Schuiframen. Ouderwetse winkelpui. Aan achterzijde puntgevel.
Lange Kerkstraat 21 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde.   Lange Kerkstraat 21 Pand met 2 bouwlagen en zolderverdieping onder zadeldak. Bakstenen (ijsselsteentjes) halsgevel met rollaagafdekking. Oorspronkelijke gevelindeling en oorspronkelijke zwaar houten kozijnen. Parterre met schuiframen met kleine roedenverdeling (12-ruits). Pui gewit. Deur met geprofileerde kalf en ingedeeld bovenlicht. Aan achterzijde puntgevel.
Lange Kerkstraat 23 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Pand met 2 bouwlagen en zolder onder schilddak en met dakkapel. Bakstenen lijstgevel, breedte 2 vensters, met 6 versierde consoles. Eenvoudige winkelpui. Verdiepingsvensters hebben schuiframen met glas in lood in de bovenlichten. Zijgevel met plastic goot op houten consoles. Aan achterzijde puntgevel.
Lange Kerkstraat 31 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Lange Kerkstraat 31 Woonhuis met 2 bouwlagen en zolderverdieping op de hoek Gedempte Baansloot. Bakstenen lijstgevel met 4 versierde consoles. Driezijdig pannengedekt schilddak. Breedte 3 vensters. Vier bewerkte muurankers. Bouwtijd waarschijnlijk vóór 1850. Bakstenen vensterdorpels. De parterrevensters hebben geprofileerde omlijsting. Geprofileerde omlijsting rondom deur en bovenlichten de toegangsdeur. Geprofileerde deuromlijsting met vernieuwde deur. Gestucte en geverfde plint. Hardstenen brievenbus. Aan achterzijde puntgevel. Aan linkerzijde tussen 1977 en 1999 grote dakkapel aangebracht.
Lange Kerkstraat 33 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Lange Kerkstraat 33 Winkel/woonpand net 2 bouwlagen onder geknikt schilddak. Tuil du nordpannen. Bakstenen lijstgevel speklagen en 4 versierde consoles in de fries. Voorgevel dateert van 1899. Vermoedelijk is het pand veel ouder. Aanwijzing daarvoor is de kap die in oorsprong hoger was, maar is geknot gezien de knik in de puntgevel aan de achterzijde en de dicht tegen de schuine gevelrand geplaatste vensters. Brede dakkapel. Breedte 3 vensters, hardstenen vensterdorpels. Schuiframen met glas in lood in de bovenlichten. Fraaie oude winkelpui met hoofdgestel, één oorspronkelijke deur met later smeedijzeren rooster. Tussen toegangsdeuren en bovenlichten geprofileerde fries. Drie versierde sluitstenen boven de verdiepingsvensters. Aan achterzijde geknikte puntgevel.
Lange Kerkstraat 35b Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen. GM Lange Kerkstraat 35b Hoekpand met Oude Kerkhof met 2 bouwlagen en zolder onder zadeldak. Bouwjaar 1892. Architect: J.J. Vormer. Bakstenen gevels. Opvallend is dat de mooiste gevel, als voorgevel zonder toegang aldaar, zich aan het Oude Kerkhof bevindt: trapgevel met bekroning en tussendekplaten, parterre met 2 vensters met ontlastingsbogen, sluitstenen en versierde spaarvelden, de bovenvensters met flauw getoogde lateien, evenals het zolderraam. Tussen de bouwlagen waterlijsten. Schuiframen. De gevel aan zijde Lange Kerkstraat heeft 5 oorspronkelijke vensters in de verdieping en aldaar 11 smeedijzeren muurankers. Het zadeldak heeft een typische dakpanvorm. Geprofileerde dakgoot. Het pand is gerenoveerd en verbouwd in 1994/95, waarbij de onderpui van de gevel aan de Lange Kerkstraatzijde is aangepast. De ramen van de parterre en de togen daarboven zijn toen gewijzigd. Deur met gesneden omlijsting en smeedijzeren deurrooster verdween toen. Daarvoor in de plaats kwam een dubbele glazen deur.
Lange Kerkstraat 37 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. RM Lange Kerkstraat 37 WAAGGEBOUW. Segmentvormige topgevel met geprofileerde stucranden en met van geprofileerde lijst en bolornamenten voorziene tuit. Ook de beide schouders van de topgevel bevatten een bolornament. Bakstenen gevels. Ingangspartij in Lodewijk XIV-vormen met dubbele paneeldeur, geprofileerde pilasters en hoofdgestel. Geprofileerde kalf en 40-ruits bovenlicht. De omlijsting zet zich voort rondom het verdiepingvenster met daarboven een gesneden bekroning. In het veld tussen ingang en bovenvenster de tekst: "de Waag". In de zijgevel zijdeur en 3 rondboogvensters. Inwendig zijn de oorspronkelijke haken voor de weegschalen nog aanwezig. De schalen bevinden zich in het Stedelijk Museum. Restauratie in 1990. In 1579 werd de Waag gevestigd in de voormalige doopkapel naast de toren van de kerk. De gevel dateert van 1748 (of 1746?).
Trefwoorden


> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Lange Kerkstraat
Onderwerp :
Aanvulling :
Naam :
E-mail adres :
(Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor de
beantwoording van uw aanvulling. Wanneer u geen e-mailadres invult,
dan zijn wij niet in staat te reageren op uw bericht.)