logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Korte Kerkstraat
Korte Kerkstraat zuidzijde (1-13)
Beschrijving
Korte Kerkstraat 1 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde. GM Dit pand is ook genummerd Nieuwstraat 43 (zie aldaar).
Korte Kerkstraat 3 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Woon/werkplaatspand met twee bouwlagen en zolder. Driezijdig schilddak met Vlaamse gevel. Bouwjaar: 1906. Architect: H. Gabel. Ter weerszijden van de Vlaamse tuitgevel een smeedijzeren hekje met hoekpijler. Breedte twee vensters, schuiframen. Parterre met oorspronkelijke werkplaatsomlijsting en pakhuisdeuren en toegang naar de bovenwoning. Tussen parterre en eerste verdieping een cementen sierrand. Aan achterzijde puntgevel met houten windveren. Daar achter diepe aanbouw met twee bouwlagen en plat dak. Dit is een oude aanbouw met verdwenen kap of een nieuwe aanbouw.
Korte Kerkstraat 5 Gebouwen van belang om uiteenlopende redenen.   Woonhuis met twee bouwlagen en zolder. Driezijdig schilddak met dakkapel. Witgeverfde lijstgevel met houten goot op klossen. Breedte drie vensters. In de verdieping aangepaste schuiframen. Vensters en deur met zwaar houten kozijnen Deur met kalf en bovenlicht. Aan achterzijde gepleisterde puntgevel. In 1977 werd het voormalige bedrijfspand verbouwd tot woning (?).
Korte Kerkstraat 7 Gebouwen van groter belang, inclusief die van bovenstedelijke waarde.   Woonhuis met vier bouwlagen en zolder. Bouw: vóór 1849. Driezijdig schilddak met rode en gesmoorde pannen en met dakkapel met houten wangen. Ook in de zijschilden dakkapellen. Lijstgevel, breedte twee vensters. Rode genuanceerde baksteen. Gewijzigde (?) T-schuiframen. De parterre is in blokken gepleisterd en heeft flauw getoogd venster en twee deuren met versierde gietijzeren deurroosters. Het pand is inwendig gerenoveerd. Aan achterzijde gepleisterde puntgevel. Van 1849 tot 18.. diende dit gebouw als gasthuis voor zieke ouderen, geleid door de Zusters Dominicanessen.
Korte Kerkstraat 9   Modern pand. In 1960 bouw van kantoorpand op terrein van nr.9. Verbouwing in 1965.
Korte Kerkstraat 11   Modern pand. Verbouwing in 1965.
Korte Kerkstraat 13   Achterhuis van het pand Hoogstraat 188. Woon/werkplaatspand met twee bouwlagen en zolder. Dwars zadeldak. Houten goot op consoles. Het pand is opgebouwd uit twee verschillende panden met verschillende gevels. Mogelijk is het rechter deel een deel van het hoekpand. Links: In de eerste verdieping twee vensters met gewijzigde ramen. In de tweede verdieping smalle achthoekige vensters. Rechts: Werkplaatsdeur en deur naar de bovenwoning. In de eerste verdieping twee vensters met zwaar houten kozijnen. In de tweede verdieping twee kleine vensters.
Trefwoorden


> Startpagina > Bouwkundig bezit van de Stad Schiedam > Korte Kerkstraat
Onderwerp :
Aanvulling :
Naam :
E-mail adres :
(Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor de
beantwoording van uw aanvulling. Wanneer u geen e-mailadres invult,
dan zijn wij niet in staat te reageren op uw bericht.)