logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > De Geschiedenis van Schiedam > Documenten > 1898: Schiedamsche Courant / Kroningsnummer / 31 aug 1898

Schiedamsche Courant / Kroningsnummer / 31 augustus 1898


Schiedamsche Courant / Kroningsnummer / 31 augustus 1898

(auteur/auteurs onbekend)


Onze Stad in Feestdos.

A, wèl schuilt daar nationale poëzie in een Oranjefeest, dat de stad met mast en poort en groen en vlag doet tooien; ja, wèl nationale poëzie schuilt er in het Oranjefeest bij uitnemendheid van heden, nu onze Koningin volgens het grondwettelijk voorschrift de regeellring aanvaardt. Hoe heerlijk doet het aan, nu de polsslag van ons Volk, en niet het minst van ons Volk in de wijken der "kleine luiden" sneller klopt dan ooit, hoe heerlijk doet het aan, dat de opgewektheid, de vreugde, die in eigen hart gekoesterd wordt, ook naar buiten zijn invloed doet gelden, nu men zich zelven en de woning en de gansche buurt tooit met de symbolen van volksblijheid en vaderlandslievendheid, maar wel in de eerste plaats met datgene, wat herinnert aan de plechtige beteekenis van dezen dag, aan den band, die weder opnieuw gevlochten wordt tusschen Oranje en het Volk.
Wat ziet onze stad er opgewekt uit in deze dagen, wat klinken er blijde liederen onder de eerebogen en de berceau's van levend groen, wat is er een verkeer den ganschen dag in de straten, waar in sierlijken boog de guirlandes en festoenen zich slingeren van paal tot paal, waar de oranje- en de rood-wit-en-blauwe nationale, en de geel-zwarte vlaggen van de stad onzer inwoning en die van Weldeck-Pyrmont vroolijk wapperen in de frissche bries.
Hoe algemeen is de versiering! Er is bijna geen straat of steeg, waar maar met mogelijkheid versiering aangebracht kon worden of er vormde zien een comité; maanden en weken te voren kwam men reeds bijeen, en men overlegde, wat men zou doen en hoe men in elk stadsgedeelte den meest passenden tooi zou aanbrengen, en men ontwierp plannen en teekeningen, en paste en mat en dan lette men weer op het geld, dat vermoedelijk bijeen zou komen en men nam een besluit; zóó en zóó zou het dan worden.

Er is heel wat te doen geweest voor de verschillende buurtcomité's, vooral waar men bij kleine bijdragen, van week tot week de benodigde gelden bij elkaar moest brengen, maar de moeite door zoovelen besteed geeft ook de eigenaardige waarde aan wat tot stand kwam; want gemakkelijk valt het uit ruime beurzen te putten en voor te schrijven hoe men zijn woning wil getooid hebben, maar moeilijk is het te woekeren met bescheiden middelen en toch iets tot stand te brengen, wat men ,,kan laten zien''.
Zeker, niet het minst weldadig doen het oog aan de versieringen in hofje of steeg aangebracht door de spontane uiting der Oranjeliefde; zeker, niet het minst welgevallig zijn de eenvoudige, met groen omwonden hoepels, aan een hier of daar gekregen latje bevestigd, en die toch zoo aardig een ingang tot de nederige woning vormen. Hier is een bloem gestoken, van een waardeloos papier door vlijtige handen gemaakt, daar is een vlaggetje aangebracht van een gekleurd stuk doek, vastgehecht aan een oranje geschilderd stokje, door de kinderen medegebracht. Hoe is er met geringe hulpmiddelen iets aardigs samen te stellen, wanneer er maar een warm hart is, dat de hand bestuurt.

Historische Vereniging Schiedam
Uit de privé-collectie van G. Robberegt / dig. F.Rosman

Trefwoorden

> Startpagina > De Geschiedenis van Schiedam > Documenten > 1898: Schiedamsche Courant / Kroningsnummer / 31 aug 1898