logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > De Geschiedenis van Schiedam > Documenten > 1898: Schiedamsche Courant / Kroningsnummer / 31 aug 1898

Schiedamsche Courant / Kroningsnummer / 31 augustus 1898


Schiedamsche Courant / Kroningsnummer / 31 augustus 1898

(auteur/auteurs onbekend)


De Feesten van Augustus-September 1898.

ET samenstellen van een feestprogramma voor nagenoeg een geheele week bestemd is geen gemakkelijk werk. Wat een overleg is er voor noodig van de leiders, wat een opoffering van persoonlijk inzicht van wie hun meer belangrijke of ondergeschikte rol zullen hebben te vervullen bij wat der burgerij zal worden aangeboden. Hoe wel is men geslaagd, voor zoover het aangaat daarover bij voorbaat te oordeelen.
Het uitvoerige feestprogramma, biedt van allerlei: volks- en kinderfeesten, optochten van groot en klein, muziek, vuurwerk naast de meer officieele plechtigheden als godsdienstige wijding van den 18den verjaardag der Koningin, inspectie der schutterij en overdrachten van de gemeente aangeboden geschenken, ter opluistering onzer stad.
Eén ding treft bij het nagaan van alle plechtigheden en feesten. De geheele burgerij kan met geringe opoffering er aan deelnemen en er van genieten. Niets wordt, voor zoover dit mogelijk is en de plaatruimte het gedoogt, in kleinen kring behandeld. Voor het Volk en door het Volk, is hier zeker waar.
Een week feestvreugde is voor velen een moeilijk te torsen weelde; maar toch gelooven en verwachten wij, dat ook niet door een enkelen wanklank die vreugde zal verstoord worden, en dat men op gepaste wijze al de dagen dezer week zal doorbrengen. Wij verlangen geen stijf zich onttrekken aan openlijk feestbetoon en wat daartoe strekt door de burgerij, maar ook blijve zij verre van uitspattingen, die haar zouden ontsieren.
Waardig als de Feestcommissie en particulieren het programma voor deze week ontwierpen, helpe ieder voor zijn deel het verwezenlijken.
Dan zullen wij later met rechtmatigen trots op dit Volksfeest, onze Koningin ter eere, terug kunnen zien.

Historische Vereniging Schiedam
Uit de privé-collectie van G. Robberegt / dig. F.Rosman

Trefwoorden

> Startpagina > De Geschiedenis van Schiedam > Documenten > 1898: Schiedamsche Courant / Kroningsnummer / 31 aug 1898