logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > De Geschiedenis van Schiedam

Gezondheidszorg en Maatschappelijk werk


De oudste vermelding van een instelling ter verzorging van arme hulpbehoevenden is het Sint Jacobs - Gasthuis blijkens een oorkonde uit 1276. Omtrent de vroege bewoners is niet veel bekend. Omstreeks het midden der vijftiende eeuw werd bepaald dat het gasthuis nog alleen aan zieken onderdak zou bieden. Een aparte categorie vormden de pestlijders, die in het gasthuis in een apart vertrek werden opgenomen. In 1526 verliet deze categorie het gasthuis toen in de Boterstraat een apart pesthuis werd ingericht.

De oudst bekende vermelding van een van stadswege benoemde arts is uit 1430. Op 31 oktober werd meester Willem Hughenzoon benoemd tot 'onser stede meijster' met als opdracht om te 'cureren de armen zieken int gasthuys leggende ende die de heylige geest heeft leggende'. Dat wil zeggen, dat hij belast was met de geneeskundige behandeling van arme zieken, zowel de in het St. Jacobsgasthuis opgenomenen als de zich thuis bevindenden.

In het jaar 1800 waren drie instellingen belast met de zorg voor de - arme - zieken:

In 1837 besluit de Raad der gemeente tot de bouw van een nieuw Stads Ziekenhuis te Schiedam. In 1839 werd het nieuwe ziekenhuis aan de Lange Achterweg in gebruik genomen. Het heeft dienst gedaan tot 1919, het jaar dat een nieuw ziekenhuis aan de Nassaulaan gereed kwam. Dit heeft dienst gedaan tot april 1969 toen aan de B.K.laan een nieuw ziekenhuis in gebruik is genomen.

Trefwoorden

> Startpagina > De Geschiedenis van Schiedam